Strona Główna Honda NX 650 Dominator
Forum użyszkodników NX 650 i silnikopodobnych :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Nie odpala na zimnym - klikanie z okolic aku
Autor Wiadomość
Ostasz 
NX 650 '94


Wiek: 31
Dołączył: 15 Maj 2015
Posty: 577
Skąd: Białołęka, Wołomin
  Wysłany: 2018-09-12, 08:38   Nie odpala na zimnym - klikanie z okolic aku

Dominator 94 i problem z odpalaniem jest taki dość dziwny...

Na zimnym silniku, bez biegu, bez wciśniętej klamki sprzęgła, ze stopka rozłożona czy złożona, nie kręci rozrusznik tylko słychać takie klikanie gdzieś w okolicy akumulatora. Stukanie w rozrusznik raczej nie pomaga.

Na ciepłym pali ok ale tylko jak jest nie wciśnięta klamka sprzęgła. Jak się wciśnie klamkę to jest to samo klikanie co wyżej.

Jakiś pomysł co to jest? Czy coś się nagrzewa i "styka" ale jak jest zimny to brakuje styku?

Fajnie byłoby to jakoś ogarnąć, ale z drugiej strony jestem w górach Macedonii, to łatwo się pali z pychu :-P
 
     
wojtekk 
NX650 1994r


Wiek: 37
Dołączył: 13 Sie 2012
Posty: 1801
Skąd: NYSA
Wysłany: 2018-09-12, 10:44   

Masz czujnik stopki bocznej? To jedyne co możesz na szybko wywalić i sprawdzić.
Wtyczka zielona i w niej przewód żółto - czarny zostawiasz luzem a pozostałe dwa czyli zielony i zielono biały mostkujesz ze sobą.
Dziwna przypadłość u Ciebie. Raczej obstawiam aku-przekaźnik-rozrusznik ale próbuj na szybko zrobić mostek wypinając wtyczkę.

IMG_20180614_120105 (Kopiowanie).jpg
Plik ściągnięto 1 raz(y) 206,93 KB

IMG_20180614_120323 (Kopiowanie).jpg
Plik ściągnięto 1 raz(y) 264,1 KB

 
 
     
Ostasz 
NX 650 '94


Wiek: 31
Dołączył: 15 Maj 2015
Posty: 577
Skąd: Białołęka, Wołomin
Wysłany: 2018-09-12, 12:12   

OK, sprawdzę ale chyba stopka boczna nie ma żadnego wpływu, bo akcja dzieje się zarówno przy złożonej i rozłożonej stopce.
 
     
Bicio 
biczson


Wiek: 100
Dołączył: 03 Cze 2013
Posty: 1103
Skąd: Skierniewice

Wysłany: 2018-09-12, 17:41   

Styki w przekazniku głównym wyczyść. Nie wiem gdzie on jest w NX ale pewnie gdzieś przy aku bo idzie do niego plusowa klema
 
 
     
adziad 
ekwilibrysta


Wiek: 36
Dołączył: 24 Lut 2011
Posty: 1485
Skąd: Klasztor Szaolin
Wysłany: 2018-09-12, 18:16   

Ostasz, jak się patrzy po schemacie to gdy załączy się już przekaźnik (kliknie) to prąd idzie prosto na rozrusznik. Czyli albo słaby akumulator, albo jak Bitold pisze. Jak już odpalisz na pych to aku się trochę podładuje i potem już pali z rozrusznika. Nie masz kogoś aby aku przełożyć dla sprawdzenia?? Może też być, że szczotki w rozruszniku są na wykończeniu i jak się silnik rozgrzeje to materiał się rozszerza i styka..

 
     
Ostasz 
NX 650 '94


Wiek: 31
Dołączył: 15 Maj 2015
Posty: 577
Skąd: Białołęka, Wołomin
Wysłany: 2018-09-12, 20:50   

Zaczynam się zastanawiać czy nie ubilem trochę aku przez ladowanie telefonu i gopro na biwaku. Bo dziś rano zapalił względnie, tzn aku kręciło. Oczywiście akcja z klamka nadal jest... najważniejsze jednak żeby objechać Macedonię, potem w garażu to rozgrzebie.

Adziad, aku dobre, ladowanie jest - mierzyliśmy miernikiem.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,19 sekundy. Zapytań do SQL: 14