Strona Główna Honda NX 650 Dominator
Forum użyszkodników NX 650 i silnikopodobnych :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Nie działa prędkościomierz. Gdzie dokupię taką zębatkę?
Autor Wiadomość
elcede 
elcede


Wiek: 34
Dołączył: 06 Lip 2017
Posty: 42
Skąd: Siedlce
Wysłany: 2018-04-26, 19:55   Nie działa prędkościomierz. Gdzie dokupię taką zębatkę?

Hej.
Dzisiaj zmieniałem koło I w końcu zajrzałem do tego ślimaka czy jak to się nazywa co liczy przebieg przy kole. I okazało się że jest ta plastikowa cześć ułamana. Gdzie można to kupić i jak się nazywa? Dorzucam zdjęcia.
A i jeszcze pytanie : ja wyciągnąłem ta zębatkę i bez tego założyłem koło wraz z tym metalowym elementem do którego wchodzi linka. Czy coś się stanie jak tak będę jeździł?

20180426_203358.jpg
Tu siedzi ta plastikowa zębatka
Plik ściągnięto 3 raz(y) 1,08 MB

20180426_203433.jpg
Zębatka w ślimaku 2
Plik ściągnięto 3 raz(y) 824,56 KB

20180426_203341.jpg
Zębatka w ślimaku prędkościomierza
Plik ściągnięto 2 raz(y) 1,14 MB

 
     
zuczek 38 


Wiek: 47
Dołączył: 30 Sty 2011
Posty: 1007
Skąd: Sosnowo
Wysłany: 2018-04-26, 20:43   

http://www.transalp.rider...a-honda-xl600v.
do kup od razu uszczelniacz koła bo trochę błotka tam jest :lol:
bez obawy możesz jeździć bez tego
 
 
     
blaadee 


Dołączył: 23 Maj 2011
Posty: 191
Skąd: z kosowa
Wysłany: 2018-05-01, 11:15   

Mnie już szlag trafia na ten cholerny prędkościomierz już z 3 tryby zmieniałem, i dalej to jebło. Przedni błotnik mam wysoko, linke już puszczałem różnie i dalej uszkadza się tryb, przełożyłem cały ślimak od nx 250 i po 600km amen. Ostatnio padło jak jeździłem w dwie osoby i przy mocniejszym hamowaniu przód dosyć mocno zanurkował, nie wiem już co jest grane czy linaka jest za długa czy jaki h.... z tym badziewiem. Chyba że wina leży po stronie licznika :roll: za duży stawia opór.
 
 
     
adziad 
ekwilibrysta


Wiek: 36
Dołączył: 24 Lut 2011
Posty: 1452
Skąd: Klasztor Szaolin
Wysłany: 2018-05-06, 18:32   

licznik rowerowy:]
 
     
managa 
Pani Administartor


Wiek: 29
Dołączyła: 30 Sty 2011
Posty: 3515
Skąd: Siewierz
Wysłany: 2018-05-06, 19:02   

Albo https://www.thingiverse.com/thing:327750 :)
 
 
     
Sosna 
Sosna


Wiek: 38
Dołączył: 07 Kwi 2012
Posty: 98
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2018-05-07, 22:26   

Jak ten mechanizm nasmarować smarem stałym białym zielonym czarnym czy popsikać takim w sprayu poradźcie z praktyki żeby znów nie było powrotu do tematu
 
 
     
blaadee 


Dołączył: 23 Maj 2011
Posty: 191
Skąd: z kosowa
Wysłany: 2018-05-08, 17:29   

No właśnie, bo ja dzisiaj zakładam już ostatni tryb jaki mam chyba będzie to 4. Wymyłem dokładnie benzynką ślimaka i tryba i teraz cieńko nasmarowane smarem do łańcucha w spreyu dida biały, nie tak jak ostatnio że smaru full. Na co jeszcze zwracać uwagę, przy kole ta blacha co napędza tryba ma luz ale chyba tak ma być :roll: . Jak dalej padnie to przechodze na jakiś dobry rowerowy :)
https://www.fotosik.pl/zd...68c52f4e13bce80
1 tryb wytarło zęby w jednym miejscu, reszta pęknięcia jednego mocowanie tryba i razem z tym pęknięty w poprzek cały tryb, linka obraca się lekko nawet jak ją zegnę 90stopni.
Moja kolekcja trybów
https://www.fotosik.pl/zd...efe75c58aa7d46e
https://www.fotosik.pl/zd...bed69c6e3e51eaf

Kiedyś pisałem że po wymianie osłon-gum na przednich lagach moto zaczęło mi ściągać w prawo, dzisiaj znowu wymiana była gum na progrip czerwone bo ostatnio kupiłem jakąś lipe. Jak powinny być przykręcone lagi, chodzi mi ile powinny wychodzić po za mocowanie. Przy pierwszej wymianie gum nie zwracałem na to uwagi i przykręciłem je na równi z mocowaniem, teraz przykręciłem na równo do wygrawerowanego paska takiej lini
https://www.fotosik.pl/zd...ac1d394a245a527
 
 
     
zuczek 38 


Wiek: 47
Dołączył: 30 Sty 2011
Posty: 1007
Skąd: Sosnowo
Wysłany: 2018-05-08, 20:57   

możesz zrobić taką małą modyfikację !!!!
wywiercić mały otwór na tym czubeczku i wybić ośkę . otwór nagwintować 5 . śrubkę ładnie zarobić na okrągło . ładnie wszystko wypłukać i na smarować wbić oskę i wkręcając śrubkę zniwelować luz . i dalej cieszyc się z nowego napędu .
http://hondadominator.pl/...er=asc&start=30

20150430_160522.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 1,29 MB

20150430_160510.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 1,36 MB

 
 
     
blaadee 


Dołączył: 23 Maj 2011
Posty: 191
Skąd: z kosowa
Wysłany: 2018-05-08, 23:14   

Hej dzięki za rade, nie wiem jak autor tematu ale ja jutro będę tak robił, mam tutaj ślimaka od nx 250 co miałem teraz założonego i ruszając tym trybem małymi kombinerkami ma on luz wzdłużny góra-dół około 3mm.
 
 
     
Sosna 
Sosna


Wiek: 38
Dołączył: 07 Kwi 2012
Posty: 98
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2018-05-09, 23:44   

To tych zębatek nazbierałeś a może trzeba było wymienić te blaszki dociskowe i tą blachę przy łożysku
http://sklep.riderparts.p...a-44680-ma0-000
z tej firmy kupowałeś http://sklep.riderparts.p...za-honda-xl600v
 
 
     
blaadee 


Dołączył: 23 Maj 2011
Posty: 191
Skąd: z kosowa
Wysłany: 2018-05-11, 13:49   

Jakie blaszki dociskowe ?, na razie zrobiłem tak jak kolega Zuczek 38 pisał i niby jest ok, wskazówka nie lata tak jak wcześniej już od 40km/godz idzie płynnie, zobaczymy jak długo ;-) luz był spory, ustawiłem na jakieś 0.5mm.

Edit....
Zauważyłem także że jeżeli linkę włożę w ślimaka do końca i zabezpiecze śrubką to wskazówka cały czas lata w górę i w dół z 1cm, jeżeli śrubkę wykręcę i linkę wysunę do góry z 0,5cm i bez śrubki to jest ok i wskazówka tak nie lata.
 
 
     
Sosna 
Sosna


Wiek: 38
Dołączył: 07 Kwi 2012
Posty: 98
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2018-05-11, 22:09   

To pierwsze to pierścień ustalający później uszczelnienie przeciw pyłowe i zębatka za zębatką na rysunku są dwie podkładki http://enduro7.pl/sklep/czesci-oem-honda
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 15