Strona Główna Honda NX 650 Dominator
Forum użyszkodników NX 650 i silnikopodobnych :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
[FMX 650] Cykanie/stukanie po dolaniu oleju
Autor Wiadomość
chrumekk 


Dołączył: 31 Sie 2017
Posty: 2
  Wysłany: 2017-08-31, 11:11   [FMX 650] Cykanie/stukanie po dolaniu oleju

Hej, ostatnio zauważyłem braki oleju w swojej Hondzi, więc dokupiłem tego samego oleju, jako że zmieniany był na początku roku. Dolałem ok. 500 ml i z silnika po rozgrzaniu zaczęły się wydobywać jakieś stuczki, cykanie. W rzeczywistości słychać je wyraźnie i głośno.

Dźwięk wydobywa się z przedniej, górnej części silnika. Jakby z okolic ujścia do kolektorów.

Ktoś może tak miał? Ma jakieś pomysły? Dlaczego akurat po dolaniu oleju, a może to po prostu zbieg?

Linki do nagrania:
Zippyshare - http://www55.zippyshare.com/v/5l4ysOtQ/file.html
Wetransfer - https://we.tl/lZKZDKwAQk
 
     
nx-rider 
Dawid


Wiek: 35
Dołączył: 06 Mar 2012
Posty: 775
Skąd: Żywiec
Wysłany: 2017-08-31, 12:26   

Najpierw powitalnia
 
 
     
adziad 
ekwilibrysta


Wiek: 35
Dołączył: 24 Lut 2011
Posty: 1373
Skąd: Klasztor Szaolin
Wysłany: 2017-08-31, 12:34   

chrumekk, Napisz jakiej lepkości oleju używasz? Bywa tak , że stary olej traci lepkość i po dolaniu nowego (o większej lepkości) zaczyna się sklejać autodeko i stuka na zimnym równomiernie a na ciepłym nierównomiernie (podobnie jak luźny łańcuch rozrządu).

Ogólnie u mnie jest tak że jak zaleje:
10w60 to autodeko strasznie napierdziela i na zimnym i na ciepłym
10w50 to cyka tylko na zimnym
jak miałem 10w40 i luzy zaworowe 0,10 i 0,12 to wcale nie cykało.

Zawsze ustawiam większe luzy zaworowe niż podaje księga, to też ma wpływ na cykanie u mnie.
 
     
chrumekk 


Dołączył: 31 Sie 2017
Posty: 2
Wysłany: 2017-08-31, 14:15   

adziad napisał/a:
chrumekk, Napisz jakiej lepkości oleju używasz? Bywa tak , że stary olej traci lepkość i po dolaniu nowego (o większej lepkości) zaczyna się sklejać autodeko i stuka na zimnym równomiernie a na ciepłym nierównomiernie (podobnie jak luźny łańcuch rozrządu).

Ogólnie u mnie jest tak że jak zaleje:
10w60 to autodeko strasznie napierdziela i na zimnym i na ciepłym
10w50 to cyka tylko na zimnym
jak miałem 10w40 i luzy zaworowe 0,10 i 0,12 to wcale nie cykało.

Zawsze ustawiam większe luzy zaworowe niż podaje księga, to też ma wpływ na cykanie u mnie.



Motul 5100 10W40, zalany był rzekomo ten sam. Trzeba będzie sprawdzić zawory, bo na to wychodzi głównie. :(
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 13